Koppla av från julstressen


Visst är väl December en härlig månad?! Med alla adventsljusstakar och julstjärnor på plats, julbak i ugnen, glögg som puttrar på spisen och julkort som ligger och väntar på att bli skrivna. Lucia hägrar och många trivsamma julmarknader är att vänta. Fast... Visst är det väl också skönt att slappna av från allt detta ibland? Glömma paketstressen och slippa bränna ytterligare en plåt pepparkakor? Bara få andas ut och tänka på sig själv ett slag... Vi har fortfarande plats kvar på hotellet helgerna 9-12/12 och 16-19/12, kanske kan det vara dags att slå slag i saken och ta och ge dig själv en välförtjänt paus! Läs mer om våra helgpaket här .

 

 


Dalecarliaskorpor

Vad sägs om att ni varje vecka får ett tips från oss på Dalecarlia? Kanske ett tränings- eller strechknep, ett recept.. Lite pysselinspiration inför julen... Varje vecka någonting nytt. Och vill ni får ni jätte gärna dela med er till oss av era tips genom att skriva här i kommentarsfältet

Då kör vi!

Recept på Dalecarlias egna skorpor.

250 gram smör
3 dl muscovadosocker (alt. Brun farinsocker)
6 ägg
1,4 L vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
Valfritt smakämne, Nu i juletid rekommenderar vi saffran eller kanel

Vispa smör och socker

Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
Gör rullar av degen och lägg på plåtar. Grädda på 200gr ca 10 minuter
Öppna ugnen och låt svalna lite
Skär i lagom storlek
Grädda vidare på 70gr i 4 timmar
Låt torka och sedan är det bara att njuta av dina egna Dalecarliaskorpor

1a adventAlla förberedelserna är
nu färdiga och äntligen är det dags att få tända det första ljuset! Visst är det väl något speciellt med det..!? Lukten av svavel från tändstickan, sprakandet från stearinet som snabbt rullar bort från veken.. Skenet som sprids i tidig morgon då lågan börjat dansa. Känslan av att julen är nära..

En riktigt trevlig Första Advent önskar vi er alla!

Fredagspyssel


Torbjörn ute i kylan. Sätter belysning i vår vackra gran.


Dalles egna små hustomtar

Första advent närmar
sig med stormsteg och på hotellet julpyntas det för fullt! Utanför lobbyn har Torbjörn, vår vaktmästare, tagit sig upp i liften där han är i fullgång med att sätta lampor i julgranen. Inte helt utan hutter i de -10 graderna som Tällberg bjuder på idag men ingen annan får röra belysning då det är ett jobb för en mästare! Innanför dörrarna, i värmen, trivs recpetionspersonalen och har precis eskorterat hustomtarna till sin sedvanliga bänk där de suttit varje jul så länge vi kan minnas.


Julbak


Ärtbullan påväg in i vedugnen för gräddning.

Nu är det
årliga julbaket avklarat! I år har vi bakat ärtbulla som kommer att serveras vid hotellets alla julbord med start den 27 November. Brödet ärtbulla är en traditionell lokal delikatess som bakas i vedeldad ugn. Bland ingredienserna ingår ärtmjöl, gjort av malda gula ärtor, som ger en karaktäristisk smak. Fantasiskt gott till julskinkan!

Anneli Oscarsson


Förberedelser i mötesrummet Solleröstugan.

Jag heter Anneli
Oscarsson och jag tror jag måste ha världens roligaste arbete. För att inte prata om den vackraste arbetsplatsen! Kika in på vår hemsida där det finns online bilder som visar den vackra utsikten.

Min titel är konferensansvarig och jag jobbar med allt som har med konferenser att göra. Jag skickar offerter, bokar, möblerar, tar hand om våra gäster på plats och ser till att dom har allt dom behöver plus en massa annat. Jag har dagligen kontakt med massa härliga människor och tillsammans planerar vi och förbereder inför kommande möten här på Hotellet. Inte en dag är den andra lik och det är det, samt alla trevliga möten som gör det så kul.

På Dalecarlia har vi 8 konferensrum, det minsta för max 8 personer och det största för upp till 200 personer. Det finns även 96 hotellrum och med dessa är vi näst störst i Tällberg. Grannhotellet Green slår oss med 4 rum så jag tycker vi borde bygga ut så vi blir både störst, bäst och vackrast!

Mer om mig och om mitt jobb kommer ni kunna läsa här på bloggen längre fram då jag kommer skriva så ofta jag kan och har möjlighet. Vi hörs snart igen!

Spotify till hotellet

Hela tiden händer det nya saker på hotellet. Vi har nu installerat Spotify till vårt högtalarsystem och det senaste tillskottet på vår spellista är Susan Boyles skiva The Gift. Vill ni vara med och bestämma vad som ska spelas i lobbyn? Skriv ner era låttips i kommentarsfältet!

Härliga Lördag!


Bild från Salongen


Finns det något
bättre än att unna sig en riktigt mysig lördag? Ett av recepten för en lyckad kväll är, enligt mig, god mat, god dryck, gott sällskap och bra musik. Håller ni med? Det brukar vara en given succé med resultatet skrattfest.

Skulle du händelsevis befinna dig på hotellet nu och gå förbi baren skulle du antagligen känna doften av de olika smårätterna som i skrivande stund förbereds i köket inför tapasbuffén som snart ska serveras. Kanske skulle du också höra vår pianist Rickard Sigvardssons sköna stämma värma upp inför kvällens spelning i pianobaren och raska steg från restaurangen där servitriserna gör iordning borden inför middagens gäster. I baren har man börjat ställa in öl på kylning och vinglasen putsas.. Förberedelserna är i full gång och är du här hoppas jag att du njuter av att vara vår gäst.

Trevlig Lördag!

Välkomna på öppet hus & klappjakt!Onsdagen den 15/12
mellan kl 17-21 håller vi öppet hus på Dalecarlia Spa där det kommer bjudas på en härlig kvällsbuffé och 10% på hela vårt sortiment av Kerstin Florians produkter. Vi kommer även ge 10% rabatt på våra presentkort gällande behandlingar, träning, hotellweekend eller valfritt belopp. Perfekt julklappstips!

Börja kvällen med Meditativ träning kl. 18 och sedan om du orkar och har lust börjar ett pass vattengymnastik kl. 19.
Ta dig tid att kombinera nytta med nöje; njut i vår relaxavdelning samtidigt som du funderar ut bra julklappsrim. Kan julstressen bli mer avslappnad? Under hela kvällen har du och dina vänner fri tillgång till pool, bubbelpool, gym och bastu.

Anmäl dig senast fredag 10/12 på 0247-893 86 eller spa@dalecarlia.se
Dalecarlias historia anno 1910.Hotel Dalecarlia hette
ursprungligen Tällgården och byggdes 1910 av professor Gösta Mittag-Leffler, efter ritningar av den norskfödde arkitekten Güttler. Huset uppfördes av oflottat timmer. Till Tällgården hörde ett jordbruk på 30 tunnland öppen jord, vilket till största delen drevs av arrendatorer. Professor Leffler var en av vår tids största matematiker. Han donerade 1 miljon kronor till vetenskapsakademin och snart grundades ”Makarna Lefflers Matematiska stiftelse” på Djursholm med ett av världens största matematiska bibliotek.

Professor Leffler donerade Tällgården efter sin död till Stockholms Högskola som semesterhem. Det fanns tyvärr inte medel till att förverkliga hans önskan och Tällgården stod tom i två år. 1929 övertog Major Birger Delin Tällgården. Nu inleddes en ny blomstringsperiod. Det anlades ladugård, stall, tennisbana mm. Trädgården ritades om av trädgårdsarkitekt Rudolf Abelin. Konstnären Jerker Werkmäster dekorerade Riddarsalens väggar.


1944 såldes Tällgården till Hugo Malmborg som gjorde om Tällgården till hotell. Solleröstugan från Gustaf Wasas tid, som tidigare varit en fristående byggnad, byggdes ihop med huvudbyggnaden. 1949 köpte direktör Martin Åmark Tällgården och gav hotellet sitt nuvarande namn, Dalecarlia. Direktör Åmark avled 1954 och hotellet drevs i dödsboform fram till 1973, då direktör Gunnar Ekelöf övertog rörelsen. Ekelöf renoverade hela hotellet och uppförde Dalecarliabyn som består av 21 stycken fritidsvillor. 1978 byggdes en inomhusanläggning med bastu, pool, motionsrum mm.

1989 köptes Dalecarlia av byggmästare Göran Lövgren som genast startade ett omfattande till- och ombyggnadsprojekt. 58 nya rum, ny reception samt nya konferenslokaler byggdes ihop med den gamla byggnaden. I den gamla delen är rummen varsamt renoverade, den ursprungliga inredningen, det hemtrevliga golvknarret och den låga takhöjden är bevarad. Renovering och utbyggnad av restaurangdelen och byggnationen av ett nytt kök stod klart 2002.


Om personen Mittag-Leffler kan berättas att han gärna umgicks i Stockholms finare kretsar; han räknade sig rentav som personlig vän till Oscar II. Mittag-Leffler var "lång och ståtlig, bredaxlad, med stort huvud och flygande lockar. Hans uppträdande beskrivs som imponerande, med en dragning åt det löjliga". Gösta Mittag-Leffler var en vidlyftig man som älskade banketter och att synas. Under många år bjöd han in varje års nobelpiristagare till en egen baluns. Det finns en skröna om att Mittag-Leffler hade ett förhållande med Alfred Nobels käresta, och att detta är orsaken till att det i dag inte finns något Nobelpris i matematik. Men de finns också de som säger att av den enkla anledningen att han inte skulle ha stått ut med tanken på att Mittag-Leffler skulle kunnat få priset...

 

Detta, mina vänner, innebär att vårt anrika hotel i år fyller 100 år!


RSS 2.0