Birgittas tårta, veckans tips!

Idag är det fredag igen, och inne i Leksand är det skolavslutning och student som firas - nu börjar sommarlovet!! Dagen till ära bjuder Rebecca från receptionen på ett recept på en god sommartårta som hon fått av sin mormor Birgitta - därav namnet. 


Birgittas tårta, här i brist på tjusigt tårtfat!

Du behöver;
4 st ägg
Ättika
4 dl socker
3 dl rice Krispies
1 msk vetemjöl
3-4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
125 g margarin eller smör.
Bär eller frukt efter smak, hallon och björnbär fungerar utmärkt.

Så här gör du;
Sätt ugnen på 125 grader och börja med att göra marängen, som ska fungera som tårtbotten. Dela 4 ägg så du får äggulan i en skål och äggvitan i en annan, vispa upp äggvitan tillsammans med 4 droppar ättika till ett hårt skum (du ska kunna hålla skålen upp och ned utan att skummet rinner ur). Blanda sedan försiktigt ner 3 dl socker och 3 dl rice krispies i smeten och bred ut på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 65 minuter.

Blanda 4 äggulor, 1 dl socker, 1 msk vetemjöl, 1 dl vispgrädde och 1 tsk vaniljsocker i en kastrull och sjud upp under omrörning på svag värme tills smeten tjocknat, då rör du ned 125 gram margarin. Låt svalna.

Då marängen är färdig låter du den svalna något och delar den sedan i två delar och lägger krämen mellan. Dekorera med 2-3 dl vispad grädde och bär eller frukt efter smak. Om bären är syrliga är ett tips att istället för lägga dem i socker innan, strö lite florsocker på bären då de ligger på tårtan. Det ser dekorativt ut och är tillräckligt för att få bort syrligheten!

Smaklig tårtbit!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0