Gong Bao Ji Ding,

Oj vad veckorna går fort, det är svårt att förstå att det redan är Fredag igen. Som veckans tips kommer vi idag dela med oss av ett recept på en jätte god Kinesisk rätt från Sichuan-provinsen i södra Kina som är mest känd för sin heta mat där chili, vitlök och sichuanpeppar är de mest framträdande kryddorna.



Du behöver;
400 g kycklingfilé
4 msk majs- eller jordnötsolja
4-5 torkade chilifrukter (helst kinesiska)
2 vitlöksklyftor, skalade och skivade
4-6 tunna skivor ingefära
15 cm purjolök eller 3 salladslökar
1 dl jordnötter, helst osaltade
Till marinaden;
1/2 tsk salt
2 tsk ljus sojasås
2 tsk halvtorr sherry
1 tsk majsena
1 msk äggvita, lätt vispad
Till såsen;
1 msk mörk sojasås
2 tsk ris- eller vitvinsvinäger
2 tsk socker
1 1/2 tsk majsena
6 msk klar buljong, t.ex grönsaks- eller kycklingbuljong.


Så här gör du;
Skär kycklingfiléerna i 1 cm stora kuber och lägg i en skål. Gör i ordning marinaden och tillsätt den till kycklingköttet och rör runt. Låt stå och marinera 15-30 minuter. Gör i ordning såsen i en annan skål och rör om väl. Skär vitlök och ingefära och lägg i en separat skål och skär upp löken i strimlor. Hetta upp olja i en wok eller gryta på högsta värme och lägg i de torkade chilifrukterna, ingefäran och vitlöken. Rör om tills de avger en god doft. Tillsätt kycklingbitarna och stek dem vita. Tillsätt purjolöken och rör om i woken/grytan ca 1 min och häll sedan i den väl rörda såsen och fortsätt röra tills den börjar tjockna. Ha i jordnötterna och rör om.
Färdigt! Servera med kokt vitt ris.


TREVLIG HELG!


Grattis Anita

Vinnare av månadens påsktävling är Anita Karlsson som delade med sig av ett familjerecept på en ägglåda som funnits i hennes ägo i över 30 år. Rebecca från personalen har provat rätten, och meddelar att det vart ett riktigt lyckat kompliment på påskbuffén!

Tack Anita för att du delar med dig av något så speciellt som ett familjerecept, ett presentkort av ett värde på 1000 sek kommer på posten!

Vi vill även passa på att tacka alla er andra som varit med och tävlat! Alla era bidrag har varit toppen!! Som vanligt är det tyvärr bara en som kan vinna, men nästa månad kommer en ny tävling men nya chanser!

Anitas ägglåda;

Du behöver;
6 st ägg
Dill
Persilja
3 hg skalade räkor
1½ dl grädde
Salt
Peppar
Riven ost efter smak

Så här gör du;
Koka äggen hårdkokta och dela i skivor, blanda sedan med övriga ingredienser i en smord ugnsäker form och strö på ströbröd, riven ost och en aning flytande margarin. Grädda ca 20 minuter i 225°.

Passar utmärkt på påskbordet men är även god separat och passar då tillsammans med sallad, en kall öl och en bit vitt bröd.

Lycka till!

En hälsning från Katarina


söta påskkärringar

Nu åker dom
hem, våra påskfirande gäster. Responsen vi får i receptionen är att de verkligen fått njuta av bland annat vackert väder och god mat. Det jag kommer minnas mest med den här påsken är alla söta små barn/påskkärringar med förkläden, rödmålade kinder och påskfjädrar i håret - så söta! Ute bjöds det på sol och nästan sommarvärme vilket ledde till en del omplåstring av små uppskrapade bara armbågar och knän...

Vi tackar alla som gästat oss i påsk och önskar er hjärligt välkomna åter!


Katarina

Senare under dagen kommer vinnaren av månadens tävling presenteras!

Sista chansen

Idag är sista chansen att vara med i vår tävling med chans att vinna ett presentkort med värde av 1000 sek att utnyttja på vårt hotell med restaurang!

Det ni behöver göra för att delta i tävlingen är att skriva in till oss och dela med er av ert bästa påskrecept! Det kan vara på en maträtt, en dryck eller varför inte ett riktigt lyckat recept som gjorde helgen till en trevlig på påskhelg!? Det är bara er fantasi som sätter begränsningar!!

Alla bidrag skickas till [email protected] och märks med påskrecept.
Lycka till!


Glad Påsk!

Hoppas ni alla har en helt underbar påskhelg med allt som hör där till!




Vinnare av vår Facebook-tävling

Äntligen har vi över 250 personer som gillar vår sida på Facebook, och precis som utlovat har vi nu dragit en vinnare av ett presentkort, värde 250 sek, bland de 250 första som gillade.

Birgitta Dahlquist - Grattis!
Ett presentkort kommer på posten!



Ni har väl inte missat att vi finns på Facebook? Där uppdaterar vi alltid med den senaste informationen, och även då nya blogginlägg ligger uppe! Ni hittar oss under sidor på Hotel Dalecarlia. Kom ihåg att vi stavar hotell med ett L!

Glöm inte bort vår tävling med chans att vinna ett presentkort med ett värde av 1000 sek. Sista datum 24/4. Alla bidrag skickas till [email protected]

GLAD PÅSK!


Siljansmässan


bild från vår härlia grillbuffé

I helgen var Anneli från konferensen en av 38 utställare på Siljansmässan. Det var ett hundratal som besökte Tegera Arena och vi fick mycket positiv respons! Angelica från vårt spa fanns på plats och gav smakprov på massage, något som många passade på att njuta av. Vi lottade dessutom ut bland annat en Dag på Spa och vinnare blev Tina Larsson - Grattis!!


Angelica masserar på i vår mässmonter

Det vi gjorde reklam för i vår monter var speciellt Dalecarlia Spa, där vi just nu har ett specialerbjudande på träningskort då man får en månad gratis vid köp av ett 3-månaderskort över Maj-Augusti! Plus vår sommarfest! Sommarfesten är något som passar alla (minst 8 personer) där vi erbjuder en komplett festkväll för 395 sek/person inklusive fri entré till spat me bubbelpool, pool, bastu och relaxhörna tillsammans med stor grillbuffé på vår altan!

För mer information och bokning, ring 0247-89100 eller maila [email protected]


Lars Erlman föreläser på Siljansmässan


Glöm inte bort vår tävling med chans att vinna ett presentkort med ett värde av 1000 sek. Sista datum 24/4. Alla bidrag skickas till [email protected]

GLAD PÅSK!


Siljansmässan

Nu till helgen, fredag och lördag, kommer Anneli från konferensen medverka på Siljansmässan i Tegera Arena. Med sig kommer hon ha Alexandra från SCoTT i Orsa som erbjuder nack- och axelmassage i Dalecarlias monter. Där kommer vi även lotta ut fina priser och hålla bra information!

För er som bor i Dalarna blir detta veckans tips, ett besök på Siljansmässan. För er i övriga delar i Sverige kanske det kan bli anledning nog för en övernattning på Dalecarlia? För information om priser och paket, ring 0247-89100

Trevlig Helg!




Glöm inte bort vår tävling med chans att vinna ett presentkort med ett värde av 1000 sek. Sista datum 24/4. Alla bidrag skickas till [email protected]
Lycka till!

Aktiviteter, HLR



På hotellet har vi ett brett utval av aktiviteter. En av dessa är utbildning i Hjärt- och Lungräddning (HLR) i samarbete med räddningstjänsten i Leksand. Deltagarna får under kursen bl.a lära sig att avgöra om en livlös person har andnings- & hjärtstopp, hur man organiserar- och handlar på en olycksplats, att snabbt kunna undersöka personen/personerna samt larma och starta hjärtlungräddning.

"Lärde mig mycket nyttigt och jag hoppas jag aldrig behöver använda mig av mina kunskaper men det känns tryggt att ha dom..!"

En nyttig utbildning som passar bra både för privatpersoner och konferensgäster!
Kurslängd: 2 timmar i grupp med max 10 personer.



För mer information och bokning, ring 0247-89143 eller maila [email protected]

April - tävling



Nu kör vi i gång med en ny tävling igen! Denna gång med chans att vinna ett presentkort med värde av 1000 sek att utnyttja på vårt hotell med restaurang!

Det enda ni behöver göra för att delta i tävlingen är att dela med er av ert bästa påsk-recept! Det kan vara på en maträtt, en dryck eller varför inte ett riktigt lyckat recept för en trevlig påskhelg!? Det är bara er fantasi som sätter begränsningar!!

Alla bidrag skickas till [email protected] och märks med påskrecept. Tävlingen kommer pågå t.o.m Söndagen den 24/4.

Lycka till!

Ölprovning



"Oppigårds Bryggeri ligger på mitt föräldrahem med samma namn. Gården har varit i vår släkts ägo sedan mitten av 1700-talet. Brygghuset med anor ännu längre tillbaka i tiden använde min morfar till gårdssmedja. Så sent som tidigt 1900-tal bröt han ny åkermark på intilliggande myrar. Jag gör som han gjorde, tar till vara de resurser som finns och finner nya utkomster. Envisheten finns kvar i generna men bryggeriet är nytt. Vår devis är därför början på en tradition."

Så skriver Björn Falkeström, VD och grundare till Oppigårds bryggeri, på deras hemsida och igår var vi några från restaurangen och köket som fick komma på ölprovning till just Oppigårds bryggeri, strax utanför Hedemora. Det är ett litet familjebryggeri som funnits sedan 2004 och vi på Dalecarlia är några av deras äldsta kunder och har funnit med sedan starten med många av deras ölsorter i vårt sortiment. Att komma på visning och provning var både intressant och trevligt och jag tror att vi snart kommer se ett ökat intresse för öl på samma vis som man länge haft för vin. Det finns nu många lokala småbryggerier, så som Oppigårds, som kan erbjuda variationer på de öler vi är vana vid med mer och annorlunda smaker. Detta innebär också att priset ökar men trenden visar att folk är villiga att betala mer för en bra öl nu än för bara ett par år sedan, precis som för ett bra vin. 





Björn berättar om deras nya smaker.




Oppigårds Amarillo, Spring Ale. 5 solar
Knäckebrödig, mustig markerad humlebeska med typisk pomerans - Amarillohumlekaraktär.
Passar till: Lammkotletter, asiatisk mat .


Bedömd av Bengt Frithiofsson

Påskpaket




Äntligen börjar det bli vår! Takdropp och vårvindar. Snödroppar, blåsippor, tussilogos. Renborstade gator, citronfjärilar och allt fler cyklar. Underbart! Och om två veckor är det påsk, tiden bara rusar i väg! På hotellet sitter det redan videkvistar tillsammans med påskliljor i krukorna utanför entrén och under de kommande veckorna kommer vi påskpynta även inomhus. Hur brukar ni göra under påsken? Pyntar ni mycket? Vilka traditioner har ni i er familj? Målar ni ägg? Sminkar barnen till påskkärringar- och gubbar? Är Jansons frestelse något som finns med på ert påskbord? Berätta gärna om ert firande och vad som är ett "måste" på påskbordet genom att lämna en kommentar i kommentarsfältet!



På hotellet kommer vi ha ett stort påskfirande och det finns fortfarande lediga rum under långhelgen den 21-25 April. I vårt påskpaketet ingår logi, frukost och 3-rätters middag varje kväll. Äggmålning, pianobar och fri entré till vårt spa med tillhörande aktiviteter. På påskafton kommer vi dessutom servera påskbuffé till lunch vilket ingår för alla er som bokar halvpension för minst 2 dygn, övriga kan lägga till detta mot en extra kostnad.

Priset för detta är;
1 dygn 1295:-/person
2 dygn 2390:-/person
3 dygn 3000:-/person
Barnpriser; 225:-/dygn inklusive barnbuffé och frukost.





För mer information och bokning, ring 0247-89100 eller maila [email protected]

Säljresa i Portugal


Calcais centrum

Tidigare under våren var Martina från Dalecarlia Spa iväg på en säljresa för Kerstin Florian i Portugal. Här berättar hon om hur resan var;

Vi var ungefär 80 personer från Sverige och Danmark som åkte till den charmiga gamla fiskebyn Calcais, väster om Lissabon för att tillsammans diskutera försäljning och byta tips och ideer samtidigt som vi fick njuta av det härliga Portugal! Det var riktigt roligt att få chansen att träffa så många glada och likasinnade människor, det ger alltid mycket! Under resan stod det fantastiska gänget från Kerstin Florian för hög energi och mycket bra information om bland annat de fyra hörnstenarna (motion, hälsosam kost, behandlingar och mental avslappning för en hälsosam livsstil), bra aktiviteter och nyheter som är på gång inom kort. En dag besökte vi även Banyantree spa i Estorill, en by i närheten av Calcais, som har tillgång till thermal vatten i en egen pool som har en läkande effekt. Det var väldigt intressant att se att de bortsett från den "vanliga" spa delen även hade den medicinska delen där läkare och sjukgymnaster tillsammans jobbar för att bota olika besvär och åkommor..
Det är svårt att sammanfatta resan men vi har fått uppleva vacker miljö, fantastisk mat och trevliga människor!

Tack alla på Kerstin Florian för en jätte härlig resa!



Helen Ors Hedman från Swedish Collage of Travel and Tourism och Susanne Ericsson utbildare på Kerstin Florian njuter i solen.

Då vi pratar SPA försöker vi alltid få med de fyra hörnstenarna - så vi passade på att njuta lite extra i morgonsolen under vår Power walk/löprunda!

Kristina Zinardi berättar Kerstin Florians nya produkter och dess innehåll

Fiskebåtarna lägger till i hamnen för kvällen.

Fantastiska byggnader och härliga brisar från Atlanten då vi promenerade i området.

Poolen

Vår nya meny

Igår hade vi premiär för vår nya meny som vår duktiga köksmästare Marie satt i hop. Vi i personalen hade turen att få komma på en liten provsmakning innan det var dags för gästerna att anlända och jag passade även på att be Marie om en kommentar eller text till bloggen vilket hon självklart ville bistå med!

"Ramslök, sparris, rabarber, vårlök och kalv är några av smakerna som står på vår nya meny och till detta har
Petra hittat roliga dryckes kombinationer. En kombi som jag personligen ser fram emot att prova är choklad-öl tillsammans med hjort! Låter riktigt spännande. Just nu är köket upp-och-ner vänt och kaoset är totalt men det är som det ska vara inför ny service och vi ser ljuset i tunneln! Hoppas ni alla planerar in ett besök hos oss och provar på några av våra nya smaker!
-Marie, och alla glada i köket"


Kockgänget

Vår nya meny, fr.o.m 1 April

Förrätter
Soppa med ramslök serveras med confiterad anka och parmesanchips
Paj med västerbottenost serveras med rökt regnbågslax, créme fraiche och hackad lök
Krabbkaka smaksatt med chipotle serveras med grönsaksdumpling och soyareduktion
Råbiff på kalv serveras med klassiska tillbehör samt Dalecarlia knäcke
Varmrätter
Ångad makrill med vårens primörer samt hummer- och chili consomme
Grillad Majskycklingfilé serveras med lasagne på savoykål och Karl-Johan svamp samt tomatsky
Ölbrässerad oxkind serveras med fläsksida smaksatt med aprikos och äpple samt persiljerotspuré
Hjortrostbiff serveras med gräddig lingonsås, sötpotatis- och morotsterrin samt balsamvinägerreduktion
Lasagne på savoykål- och Karl-Johan svamp serveras med grillad sparris och tomatsky
Efterrätter
Lakritsmaräng med svartvinsbärssorbet samt skogsbär
Toffeepaj serveras med bananglass och vispad grädde
Chokladbiskvi serveras med hallonganache
Syrlig och gräddig rabarber serveras med vaniljsås
Frusen Svecia med krispig surdeg och bränd muscovado



Krabbkaka smaksatt med chipotle serveras med grönsaksdumpling och soyareduktion

Toffeepaj serveras med bananglass och vispad grädde

För att boka bord kan ni antingen ringa 0247-89372 eller maila till [email protected]
Välkomna!



Maya tipsar

Vi fortsätter i förra veckans "tips-spår". När våren känns lite väl lång borta får man göra det man kan för att föra den närmre! Veckans tips kommer från Maya och är en god, och vårig,  Äppel Mojito.


Bild lånad från: toowacky.com

Du behöver:
6 cl Bacardi Apple
2 tsk råsocker
4 limeklyftor
6-10 mynta blad
Sprite eller soda efter behag


Så här gör du:
Muddla (pressa ur) myntan för att få ut saften från bladen och blanda med råsocker, Bacardi Apple och limeklyftor i ett drinkglas. Krossa is och häll i glaset. Toppa sedan med sprite eller soda efter behag. För att få drinken något "matigare" kan du även tillsätta grönt äpple i glaset. Dekorera gärna med lime eller äpple på kanten.

Lycka till!



RSS 2.0