Miljömärkt av Svanen


Dalecarlia är sedan drygt ett halvår tillbaka ett svanenmärkt hotell. För att bli det, måste man uppfylla vissa krav. Vi har, för att uppfylla dessa gått igenom allt från energiförbrukning och sophantering till vad vi använder för toalettpapper och rengöringsmedel. Det var inte lätt att passera ”nålsögat” men vi gjorde det - med stor hjälp av Ewa Lysén Hedvall, administrations- och ekonomiansvarig och även den som ansvarar för miljöfrågor här på hotellet.

Nu stannar inte vårt miljöarbete med detta utan vi fortsätter hela tiden att förbättra oss bland annat genom att successivt byta ut alla glödlampor mot lågenergilampor och minska användandet av rengöringsmedel genom att använda mikrofiberdukar istället.

Har du några bra tips på miljöbesparing? Lämna gärna ett avtryck i kommentarsfältet!

Gårdagen

Igår hölls matchen Slaget om Siljan och om matchen finns egentligen inte mycket att skriva. 17319 personer tog sig till arenan, för att se Leksands IF förlora mot Mora IK med 1-4. Marschalljussättningen i Gropen vart iallafall en riktigt hit. Fantastiskt vackert och det ska bli spännande att höra hur mycket LIFE fick ihop till Barndiabetesfonden.



Bilder från hur Gropen såg ut under gårdags kvällen.

Nedsläpp, Slaget om Siljan



Matchen är igång och oj! vilket drag det är! Kommer att bli en riktigt spännande match!

I kväll gäller det!



Ja, ikväll både gäller det och smäller det! Äntligen är det dags för det historiska Slaget om Siljan! Klockan 17.00 är det nedsläpp i Villa Långbergs utomhusarena och matchen mellan Leksands IF och Mora IK kör igång. Över 16.500 biljetter är sålda och stämningen är redan på topp! Det finns ingen tvekan om att det kommer bli en kanonkväll!
Vilket lag vi håller på? Leksand så klart!


Bild från dt.se

Efter matchens slut kommer Gropen vara fylld av ljus.
År 2005 var första gången Gropen fylldes av ljus, då till fördel för de jordbävningsdrabbade i Kashmir, Pakistan och nu är det dags igen. LIFE - Light It For Everyone är det som arrangerar detta och denna gången med Barndiabetesfonden som insamlingsmål. Idag under eftermiddagen ska 15303 marchaller, som tänds kl 19.00, ställas i ordning och bokstäverna L I F E kommer ha en central plats bland eldarna.
Salka Börjesson Eynon, grundare till LIFE, uppmanar i en intervju i dt.se alla som ska på kvällens utomhusmatch att ta vägen förbi Gropen innan de åker hem. Dels för att beskåda marschallerna men också för att hjälpa till med ett bidrag. Målet för kvällen är att få ihop 150,000 sek och det kommer finnas 140 frivilliga med insamlingsbössor runt och omkring Gropen. Alla pengar som samlas in går oavkortat till barndiabetesfonden.


Sportlov vecka 9



Sportloven är i fullgång och nästa vecka är det Dalarnas tur. Vi på hotellet har fixat, förberett och ordnat inför en mysig och aktiv familjevecka! Några familjer kommer redan ikväll och stannar över hela nästa vecka. Sparkar och pulkor finns till utlåning, spaaktiviteterna är anpassade för både för vuxna och barn och vi har även ett uppfräschat lekrum. Tlll och med vår á la carte är utbytt till en sportlovsmeny under dessa dagar!

Passa på att utnyttja vårt sportlovserbjudande, måndag till fredag v.9, som inkluderar
Logi, 3-rätters middag, middagsbuffé för barnen, stor frukostbuffé och fri entré till spat.
Dubbelrum 995:-/person, Familjerum 1990:-/2 vuxna + 2 barn
Priserna gäller per dygn!


Spaaktiviteter v.9, anpassade för hela familjen;
Måndag:
18.00-18.30 Cirkelträning
Tisdag:
12.00-12.45 Vattengympa & Avslappning

16-16.45 LaveldelYoga & Pilates
18.00-18.45 Vattengympa & Avslappning
Onsdag:
16.00-16.30 Meditation i rörelse
Torsdag:
16.00-16.45 Qigong/Pilates


Sportlovsmeny 25/2-5/3;

Förrätter:
Kantarellsoppa med oststång
Moussline på röding med picklad fänkål
Klassisk räkcocktail med Mary-Rose dressing och smörstekt toast
Bresaola med fetaostcréme och tapenad
Liten quiche lorraine med tomatsallad
Räksmörgås med handpillade räkor med majonnäs och ägg

Varmrätter:
Pappardelle i krämig ostsås med chaminjoner, grillad zucchini parmesanchips (vegetarisk)
Majskycklingbröst med rostad paprikacrème, balsamvinägerreduktion samt krämig svamppappardelle
Grillad laxfile med potatis- och rotsaksterrin samt citrusskum
Hamburgare på viltfärs med pepperoni, cheddarost, lingonchutney samt friterad Idahopotatis
Baby spareribs med pommes frites, bbq-sås och ananassalsa
Grillad kalvytterfilé med risotto på sparris och kronärtskocka serveras med rödlökssky
Rödvinsbrässerad oxkind med rotsaksragu, mandelpotatispuré samt skinkchips

Efterrätter:
Upp- och nervänd cheesecake med nyponcoulis
Ostar från Skärvångens bymejeri serveras med havtornsmarmelad




För mer information gällande restaurangen, kontakta vår hovmästare på 0247-89372
För mer information gällande spat, kontakta vår spareception på 0247-89386
För övrig information och bokning, kontakta vår hotellreception på 0247-89100

Celebert besök



Igår gästades hotellet av inga mindre än kändisfrugan Helena Seger och sönerna Maximilian och Vincent. Vi kunde bjuda på ett vintervackert med något kallt Tällberg och de passade på att spendera större delen av dagen utomhus och åkte på en härlig eftermiddagstur med häst och släde runt om i byn. Helena själv sa "Jag är nog den enda i hela Sverige som aldrig varit i Tällberg, så jag tyckte det var dags nu!" vid ankomst och vi hoppas att dem hade en riktigt trevlig vistelse hos oss och att dem kommer igen!


Ovanstående inlägg är publicerat med Helenas godkännande.

En hälsning från Marita Rosén



Hej!
Jag heter Marita och driver företaget InredaNu med stylingtjänst i privat och offentlig miljö. Just nu hjälper jag Hotel Dalecarlia att förnya deras hotellrum med fräscha textiler och inredningsdetaljer. Allt för att öka er trivsel och vistelse här på Dalecarlia!

Om ni tar en utflykt in till Leksand, titta då in i min Present & Inredningsbutik på Norsgatan i det g:a Mejeriet. I butiken hittar ni en skön mix av trendigt och stilrent i en unik butiksmiljö! Öppet: tors-fre 12-18.00 lör 10-15.00.

Hjärtligt välkomna!
//Marita



Marita Rosén driver företaget InredaNu

Kolla in Maritas blogginlägg där hon visar hur hon stylat om vår bröllopssvit med före- och efterbilder! På hennes blogg kan ni även följa inrednings förändringarna som sker på hotellet!

Leksands Vinterfestival

Idag drar Leksands Vinterfestival igång med massor av aktiviteter. Fem dagar med fullspäckat program till och med Måndag nästa vecka då det avslutas med hemmamatch mellan Leksand-Växjö.

Bor du inte i närheten? Passa på att ta ett break från vardagen och njut av en minisemester med övernattning hos oss! Fredag-Söndag inklusive 3-rätters middag, entré till Spat med aktivitetsprogram och stor frukostbuffé från 1990 sek. Ibland går det fort! Redan fullbokat Lördag och bara ett fåtal rum kvar på Fredag! Först till kvar gäller, boende inklusive frukost och fri entré till vårt spa från 595 sek/natt!
För mer info och bokning, kontakta vår reception på 0247-89100 eller via mail [email protected]


DN 20110213

Läste denna artikeln i DN förra veckan om Johannes och Emma Luiga som var här och firade sin fem-åringa bröllopsdag. Kul! Vi på hotellet önskar er all lycka i framtiden, och välkomna tillbaka!



Maskinentreprenörerna



I helgen som gick hade vi maskinentreprenörerna här som gästade oss för 20:e året i rad med sin årliga stämma. Det var mellan 90-110 deltagare som medverkade under de två dagarna dem var här och namnkunniga gästföreläsare som Tone Bekkestad och Niklas Wikegård höll intressanta föredrag. Under lördagen hade även olika företag möjlighet att visa upp sig under en två timmars minimässa. Intresset var stort och det vart ett riktigt lyckat event! På kvällarna hade både deltagare och organisatörer dessutom möjlighet att njuta av underhållning i form av "Kingen", som de själva ordnat, under Fredagen och vår egen Pianobar där duktiga Jocke Camming spelade på lördagen.

Det har, som vanligt, varit väldigt trevlig att ha maskinentreprenörerna här och att vi dessutom i år kunde bjuda på kanonväder gjorde inte saken sämre! Strålande sol och -10 grader! (Dock visade termometern på -28 på lördagsmorgonen, vilket var lite väl kallt!)



minimässa i konferenssalarna Sjugare, Laknäs och Bergsäng

Dagens



Underbart väder i Tällberg idag! Lite kallt men solen värmer riktigt skönt.
Trevlig helg alla läsare!

Gustaf Wasa Gille



Nu kör vi
igång på nytt med vårt populära Gustaf Wasa gille!

Gustaf Wasa Gille är en temamiddag som utspelar sig i Wasastugan nedanför vårt hotell där du och dina vänner/kollegor får följa med och delta i spelet om Gustaf Wasas flykt genom Dalarna. Under middagen blir ni uppklädda som pigor, drängar, knektar och bönder på 1500-talet och kastas in i en tidstrogen och minnesvärd förställning som genom tiderna har roat över 15,000 gäster hos oss på Dalecarlia. Under spelet, som leds av tre skådespelare och två musiker, serveras en rustik bondemåltid bestående av bland annat soppa, fårfiol och rökt fisk. Gillet passar lika bra för konferensgrupper som för större familjesammankomster och kan spelas året om. För mer information, prisförfrågan och bokning kan ni kontakta oss via mail [email protected] eller per telefon 0247-89100.

Just nu har vi erbjudande på bokningar mellan Januari-April;
9-35 personer 8200:-, 40-60 personer 10200:-




Leksands Vinterfestival

Idag drar Leksands Vinterfestival igång med massor av aktiviteter. Fem dagar med fullspäckat program till och med Måndag nästa vecka då det avslutas med hemmamatch mellan Leksand-Växjö.

Bor du inte i närheten? Passa på att ta ett break från vardagen och njut av en minisemester med övernattning hos oss! Fredag-Söndag inklusive 3-rätters middag, entré till Spat med aktivitetsprogram och stor frukostbuffé från 1990 sek. Ibland går det fort! Redan fullbokat Lördag och bara ett fåtal rum kvar på Fredag! Först till kvar gäller, boende inklusive frukost och fri entré till vårt spa från 595 sek/natt!
För mer info och bokning, kontakta vår reception på 0247-89100 eller via mail [email protected]


Slaget om Tällberg

I samband med Slaget om Siljan arrangeras Fredagen den 25/2 kl 18,30 Slaget om Tällberg!
Slaget om Tällberg är en riktig drömmatch som kommer spelas på hockeyrinken vid Tällbergs skola och gamla idoler som Per-Erik Eklund, Magnus Svensson och Tommy Salo är med och fightas om äran att vinna! Dessutom, målvaktslegenden "Honken" Holmqvist minns vi nog alla från tiden då han stod i mål, men kvällen till ära gästspelar han genom att stå i varmkorvsståndet!

För er som ska på matchen har vi ett par erbjudanden;
Samlas innan matchen på vårt spa och njut av utomhusbubbel, pool och relax för endast 100:- och efter matchen, ca kl 20.00, är ni välkomna på kvällsbuffé och pianobar, pris 195:-! Det kommer att bli en kväll att minnas! För bordbeställning kan ni antingen ringa till restaurangen på 0247-89372 eller nå dem via mail
[email protected]

 



Tävlingens vinnare är...



...
Anton Dufwenberg!
Grattis!! Vi hoppas att du och din flickvän får ett minnesvärt och avkopplande dygn hos oss - det är er väl förtjänt!

Till alla er andra som skickat in bidrag till oss och varit med och tävlat, ett stort tack! Fantastiskt med så många fina motiveringar och ni ska veta att valet var riktigt svårt! Dessvärre kan inte alla vinna och vi önskar er lycka till igen nästa månad då vi kör igång med en ny rolig tävling!

Dessutom vill alla vi i personalen på Hotel Dalecarlia önska er läsare en riktigt trevlig
alla hjärtans dag!

Tävlingen avslutad

Nu är vår tävling avslutad! Vi har fått in sååå många bidrag och lika många fina motiveringar, vilket är fantastiskt roligt! Men vi har ett tufft jobb framför oss här i eftermiddag då vi ska försöka utse en vinnare.. Imorgon, 14/2, kan ni läsa här på bloggen vem den lycklige är!


En hälsning från Nina




Vi i personalen
hade brandövning på hotellet här i veckan. Mats från Leksands brandkår kom hit och väckte många minnen till liv om hur man ska agera vid brand och senare även vid livräddning. Det kändes jättebra och väldigt nyttigt att få övning på detta och även prova på att släcka en brand i en soffa med en filt, något jag inte tror jag hade vågat göra själv innan jag fick prova under kontrollerade former. Under förmiddagen fick vi även prova på att släcka en eld med brandsläckare, vilket också känns bra att ha provat på! Även om jag aldrig vill göra det i verkligheten, så vet jag i alla fall att jag kan nu! På eftermiddagen koncentrerade vi oss på HLR - Hjärt- & lungräddning. Nu ska man göra 30 kompressioner under 18 sekunder och 2 inblås under 12 sek.. Det är verkligen viktigt att man håller övningar med jämna mellanrum för att få ta del av all ny information som kommer och hålla den man redan fått vid liv.

/ Nina





Svenska Spahotell

Katrin Strandell, VD för Hotel Dalecarlia och aktiv medlem i styrelsen för Svenska Spahotell


Svenska Spahotell
är en förening med 29 medlemshotell i hela Sverige, där bland Hotel Dalecarlia, som erbjuder högkvalitativa anläggningar med spaverksamhet. För medlemskap i föreningen krävs att man uppfyller samtliga uppställda kriterier inom de fyra hörnstenarna rörelse, vila, näring och beröring;


Rörelse; Den fysiska träningen ska representeras av ett dagligt och kostnadsfritt utbud av organiserade träningsaktiviteter.

Vila; Vila ska återfinnas i den atmosfär som anläggningen förmedlar, men skall också representeras av ett dagligt och kostnadsfritt utbud i organiserad form.

Näring; Näringen upptas främst genom de måltider som serveras, men också genom naturliga behandlingsprodukter.

Beröring; Ett brett utbud av behandlingar ska finnas tillgängligt för både ansikte och kropp, händer och fötter, såsom massage- och hudvårdsbehandlingar.


Genom att uppfylla dessa krav garanteras du som gäst att det finns ett visst utbud av behandlingar och aktiviteter samt att dessa utförs av välutbildad personal hos alla medlemsanläggningar.

V
år VD Katrin Strandell är aktiv i styrelsen för Svenska Spahotell och arbetar bland annat med;

  • Branschidentitet och branschstandard
  • Marknadsföring av medlemsanläggningarna och spakonceptet
  • Utbildning och personalförsörjning
  • Kompetensutveckling/nätverk
  • Arbetsgivarfrågor och politiska beslut
  • Benchmarking

Arbetet har hittills resulterat i bland annat;

  • Fastställande av branschidentitet och -standard, liksom medlemskriterier för spahotell.
  • Kartläggning av branschbehov samt påbörjad kartläggning av utbildningsutbud.
  • Påbörjat samarbete med KY-utbildning i Sunne och Högskoleutbildning i Varberg.
  • Arbete kring gemensamma nätverksdagar som inspiration för spahotellen.
  • Aktivt deltagande i SHR:s utvecklingsfrågor för spamedarbetare som omfattas av SHR:s avtal med HRF.
  • Politisk lobbyverksamhet i skattefrågor (moms, avdragsgiltighet).
  • Framtagande av relevanta nyckeltal som rapporteras till och sammanställs av SHR med garanterad sekretess för det enskilda spahotellet.
  • Marknadsföringsinsatser som lett till stort medialt intresse med artiklar och inslag i Dagens Industri, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen, TV3, samt ett antal mindre tidningar och magasin.
  • Arbete kring marknadsföring av Svenska Spahotell och dess medlemmar
  • Införandet av ett gemensamt presentkort för medlemsanläggningarna
  • Arbete kring att marknadsföra medlemsanläggningarna mot en internationell kundkrets

Att få vara medlem i Svenska Spahotell är något vi jobbat hårt för och kan vara mycket stolta över -  vilket vi är! Vi tror dessutom att vårt medlemskap med alla dess kriterier bidrar till en ännu mer trivsam vistelse hos oss!

Tävling

Tack för alla de bidrag som kommit in till vår tävling! Kanon! Men vi vill ha in ännu fler! Och det är därför vi nu förlänger tävlingen ytterligare några dagar. Nytt slutdatum för bidrag är 13/2. Kanske kan vinsten bli en perfekt alla hjärtans dag gåva!?

För er som inte vet vad tävlingen gäller kommer lite info här:
Vi vill att du skickar in en motivering till oss där du berättar varför du skulle vilja komma och besöka oss, vem du skulle ta med på vistelsen och varför. Vinsten är en hotellövernattning i huvudbyggnaden inklusive stor frukostbuffé och fri entré till spat, för två hos oss.

Alla bidrag skickas till [email protected] eller [email protected] senast den 13/2!
Lycka till!

Personalbus



Så här såg det ut då vi fick prova på airboarding under Valios konferens hos oss. En härlig vinterdag med sol och 10 minusgrader - behöver jag säga att vi har kul på jobbet!?

Valiokonferens och laktoskunskap




I slutet på
Januari hade vi Valio hos oss på säljkonferens
. Ett aktivt gäng som första dagen hade olika pass i Qi Gong, core, gymträning och stavgång på schemat och dag två provade på snöskovandring och airboardåkning i backen nedanför hotellet. (Även vi i personalen fick tillfälle att prova åkning i backen!) Eftermiddagsaktiviteten var dock lugnare - deltagarna målade var sin dalahäst. Ett bra gäng med roliga aktiviteter men! Det vi vill presentera i detta inlägg är deras produkter.


De hade med sig en mängd olika produkter till oss som vi serverade i restaurangen, bland annat yoghurt,
mjölk, smör och ost. Nästan allt Laktosfritt. Vad är laktos då? Laktos är det naturliga mjölksocker som finns i alla vanliga mejeriprodukter som till exempel mjölk, smör, margarin, filmjölksprodukter, yoghurt, creme fraiche och mjölkpulver. Feta mejeriprodukter innehåller en mindre mängd laktos än magra, färskost innehåller en mindre mängd laktos medan hårdost är naturligt fri från laktos!

Att vara laktosintolerant är vanligt, ofarligt men besvärligt, och anledningen till varför vissa personer inte tål laktos är att slemhinnan i deras tunntarm, på grund av för låg enzymhalt av enzymet laktas, inte
klarar av att bryta ner mjölksockret, laktosen, och det går vidare till tjocktarmen där det börjar jäsa. Man kan, som med de flesta intoleranser, vara mer eller mindre känslig. Vissa kan dricka ett glas mjölk utan att reagera alls medan andra känner av minsta lilla intag med symptomer som t.ex. magsmärtor, tillfällig diarré, gaser eller bubblig och uppsvälld mage. Känner någon av er läsare igen er i detta rekommenderar vi att ni direkt provar att minska intaget av mjölksocker genom att välja laktosfria produkter. De senaste åren har allt fler produkter kommit ut på marknaden, många av dem med Valios logga, och det är nu enkelt att ersätta vanliga mejeriprudukter. Här hittar ni massor med inspiration till laktosfria rätter.


Vi har på hotellet som standard både gluten- och laktos
fria produkter på vår frukostbuffé och även till lunch och middag finns det laktosfria alternativ men det är då viktigt att anmäla det till oss i förväg!


Glöm inte bort vår tävling med chans att vinna en övernattning med frukost för två med sista dagen på tisdag 8/2. Lycka till!


Tävling

Tack för alla de bidrag som kommit in till vår vling! Kanon! Men vi vill ha in ännu fler! Och det är därför vi nu förlänger tävlingen ytterligare några dagar. Nytt slutdatum för bidrag är 13/2. Kanske kan vinsten bli en perfekt alla hjärtans dag gåva!?

För er som inte vet vad tävlingen gäller kommer lite info här:
Vi vill att du skickar in en motivering till oss där du berättar varför du skulle vilja komma och besöka oss, vem du skulle ta med på vistelsen och varför. Vinsten är en hotellövernattning i huvudbyggnaden inklusive stor frukostbuffé och fri entré till spat, för två hos oss.

Alla bidrag skickas till [email protected] eller [email protected]
Lycka till!

Nytt Aktivitetsprogram



Vi har utökat
vårt aktivitetsprogram på spat! Jag vet inte hur många av er som hade som nyarslöfte att börja röra på er mer!? Vi på hotellet var i alla fall några stycken och nu med alla nya pass blir ju allt sa mycket enklare, inga fler undanflykter! Det är öppet för alla att komma men viktigt att tänka på är att man måste boka senast 3 timmar innan start på telefonnummer 0247-893 86 och för att aktiviteten ska bli av måste minst 3 personer/pass vara bokade under söndag-torsdag och minst 5 personer under fredag och lördag. Ska ni hit som vecko- eller helggäster går det bra att boka på plats! Ni har dessutom fri tillgång till gåstavar, gym, pool, tennisbana och bastu! 

För mer utförliga förklaringar gällande programmet kan ni klicka här.



 Måndagar



18.00-18.30



Cirkelträning

   Tisdagar    

12.00-12.45

Vattengympa & Avslappning


 

  16.00-16.45   

LavendelYoga & Pilates

 

18.00-18.45

Vattengympa & Avslappning

    Onsdagar   

16.00-16.30

Meditation i rörelse

 Torsdagar

16.00-16.45

Qigong & Pilates

Fredagar

15.00-15.30

Vattengympa

Lördagar

11.00-11.45

Vattengympa & Avslappning


 

14.00-14.30

Cirkelträning


 

15.00-15.30

Core/ Stretch 

 Söndagar

09.00-09.30

Simma till klassisk musik

 Söndagar

10.00-10.30

Stavgång

 


Svenska Möten




Visste ni att
vårt hotel sedan 1995 är medlemmar i Svenska Möten? Detta är något vi är mycket stolta över då alla medlemsanläggningar är klassificerade, miljömedvetna och speciellt utvalda för att de kan erbjuda de bästa förutsättningarna för möten och konferenser - vi kan stoltsera med att vara ensamma om detta runt hela Siljansområdet! Svenska Möten består av mer än 100 utvalda mötesplatser i hela Sverige och representerar i dagsläget cirka 25 procent av den totala mötesindustrin. Enda sedan starten 1981 har organisationen hjälpt företag att boka konferenser och möten och erbjuder dessutom eventbokning, deltagarregistrering och fakturering. Dessutom gör deras breda utbud i kombination med den långa erfarenheten dem, tillsammans med medlemsanläggningarna, ledande inom mötesbranschen och omsätter idag drygt två miljarder fördelat på cirka en miljon gästnätter.

Att vara utvald av Svenska Möten är inte bara en stor ära utan dessutom även en fantastisk fördel då vi varje månad får in ett flertal bokningar via dem och har ett nära samarbete. För att läsa mer om Svenska Möten och för att se vilka de andra utvalda hotellen är kan du gå in här.



Tävling

OK - dags för en ny tävling! Denna gången med ett ännu bättre pris än senast, då vinsten är; en hotelövernattning inklusive frukost - för två! på Hotel Dalecarlia. Ett helt fantastiskt bra pris där en av er läsare får chansen att komma till oss, övernatta i huvudbyggnaden, äta vår stora frukostbuffé, utnyttja spat och bara ha det riktigt gott! Det enda ni behöver göra för att vara med och tävla är att skriva in till oss och motivera varför just du ska vinna, vem du skulle ta med på vistelsen och varför.

Alla bidrag skickas till [email protected]. Tävlingen kommer vara aktiv en vecka från idag med sista datum på tisdag 8/2
Lycka till!

RSS 2.0