Dalecarlias historia anno 1910.



Hotel Dalecarlia hette
ursprungligen Tällgården och byggdes 1910 av professor Gösta Mittag-Leffler, efter ritningar av den norskfödde arkitekten Güttler. Huset uppfördes av oflottat timmer. Till Tällgården hörde ett jordbruk på 30 tunnland öppen jord, vilket till största delen drevs av arrendatorer. Professor Leffler var en av vår tids största matematiker. Han donerade 1 miljon kronor till vetenskapsakademin och snart grundades ”Makarna Lefflers Matematiska stiftelse” på Djursholm med ett av världens största matematiska bibliotek.

Professor Leffler donerade Tällgården efter sin död till Stockholms Högskola som semesterhem. Det fanns tyvärr inte medel till att förverkliga hans önskan och Tällgården stod tom i två år. 1929 övertog Major Birger Delin Tällgården. Nu inleddes en ny blomstringsperiod. Det anlades ladugård, stall, tennisbana mm. Trädgården ritades om av trädgårdsarkitekt Rudolf Abelin. Konstnären Jerker Werkmäster dekorerade Riddarsalens väggar.


1944 såldes Tällgården till Hugo Malmborg som gjorde om Tällgården till hotell. Solleröstugan från Gustaf Wasas tid, som tidigare varit en fristående byggnad, byggdes ihop med huvudbyggnaden. 1949 köpte direktör Martin Åmark Tällgården och gav hotellet sitt nuvarande namn, Dalecarlia. Direktör Åmark avled 1954 och hotellet drevs i dödsboform fram till 1973, då direktör Gunnar Ekelöf övertog rörelsen. Ekelöf renoverade hela hotellet och uppförde Dalecarliabyn som består av 21 stycken fritidsvillor. 1978 byggdes en inomhusanläggning med bastu, pool, motionsrum mm.

1989 köptes Dalecarlia av byggmästare Göran Lövgren som genast startade ett omfattande till- och ombyggnadsprojekt. 58 nya rum, ny reception samt nya konferenslokaler byggdes ihop med den gamla byggnaden. I den gamla delen är rummen varsamt renoverade, den ursprungliga inredningen, det hemtrevliga golvknarret och den låga takhöjden är bevarad. Renovering och utbyggnad av restaurangdelen och byggnationen av ett nytt kök stod klart 2002.


Om personen Mittag-Leffler kan berättas att han gärna umgicks i Stockholms finare kretsar; han räknade sig rentav som personlig vän till Oscar II. Mittag-Leffler var "lång och ståtlig, bredaxlad, med stort huvud och flygande lockar. Hans uppträdande beskrivs som imponerande, med en dragning åt det löjliga". Gösta Mittag-Leffler var en vidlyftig man som älskade banketter och att synas. Under många år bjöd han in varje års nobelpiristagare till en egen baluns. Det finns en skröna om att Mittag-Leffler hade ett förhållande med Alfred Nobels käresta, och att detta är orsaken till att det i dag inte finns något Nobelpris i matematik. Men de finns också de som säger att av den enkla anledningen att han inte skulle ha stått ut med tanken på att Mittag-Leffler skulle kunnat få priset...

 

Detta, mina vänner, innebär att vårt anrika hotel i år fyller 100 år!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0