Nyårslöften
Imorgon är det
, som vi vet, nyårsafton och det är tajm att avlägga det årliga nyårslöftet! Jag vet inte hur det är med er, men jag är iallafall väldigt dålig på att hålla de löften som jag avger sent på kvällen den 31a december. Jag kan inte påminna mig om att jag lyckats hålla ett enda av dem... Kanske kan det ha att göra med att mina löften nästan oavkortat har med förbud att göra!? Studier visar att om man sätter upp mål med belöningar istället för förbud och tvång så ökar chanserna för att lyckas. Inte så konstigt kanske? Så istället för att ha som löfte jag ska inte äta godis på ett år eller jag ska gå ner 5 kg innan sommarn så kan du vrida det till när jag gått ner 5 kg så belönar jag mig med att köpa en ny golfklubba eller då jag inte ätit godis på ett halvår ska jag belöna mig med en spahelg på Dalecarlia. Vrid löftet och gör det till någonting som gynnar dig. Har du väldigt svårt att hålla dina nyårslöften kan delmål vara någonting värt att prova på. Istället för att göra eller inte göra en viss grej på ett år kanske du ska börja med en månad, eller i mindre skala. Skära ner godisätandet till 1 dag i veckan månad ett, 1 dag varannan vecka månad två osv...

Har du en tanke om att avlägga ett nyårslöfte som har med kost och hälsa att göra, eller känner du någon som har för avsikt att göra det kanske våran Personliga kost- och träningsrådgivning vara något för dig eller din vän. 2 timmar per dag i 2 dagar med ett minimum på 4 personer. På vardagar kostar det 400:- per person och under helgerna 600:- per person.

Vill du veta mer om detta gör du enklast i att kontakta Dalecarlia Spa antingen via mail spa@dalecarlia.se eller per telefon 0247-89386. Detta får även bli veckans tips!

Lycka till!


Marie Bergqvist


Marie Bergqvist

Hej på er!


Marie heter jag och jobbar som köksmästare på Hotel Dalecarlia. Jag har varit här i 2,5 år varav ett av dem som köksmästare. Innan jag började här har jag avverkat 8 år på Fryksåshotell och även fått kalla mig världsmedborgare då jag har bott i bl.a London, St Louis, Florida, Memphis och på havet. I somras flyttade jag in i ett litet hus på 170 kvm tillsammans med mina två galna oldenglish sheepdogs i Tällberg där jag nu slagit mig till ro och stormtrivs!

Ursprungligen kommer jag från en liten ort här i Dalarna som heter Älvdalen där jag vuxit upp i en värld där allt handlade om gäster och att man snällt fick vänta på sin tur tills de vuxna fick tid att hjälpa.. Jag var nog dock inte det oskyldigaste av lamm i korridoren, evigt påhejad av min kusin Kim, men vad jag menar är att jag under min uppväxt fick lära mig någonting väldigt viktigt och som jag fortfarande använder mig av; Är man öppen för olika möjligheter och tar väl hand om de som i grunden betalar vår lön, i mitt fall gästerna, så blir livet mycket mer spännande och givande.

Här på hotellet är ingen dag den andre lik och just som man tycker att man har koll på läget så händer det någonting någonstans i den viktiga kedjan, så det gäller att alltid vara på alerten! Vi är fyra fast anställda i köket plus ett antal timanställda och utan dem hade jag inte haft en chans att klara av mitt arbete. Vi måste jobba bra tillsammans och alltid kunna lösa de olika problem eller ändringar som kan uppstå vid t. ex grillning vid sjön, tältverksamhet, picknickkorgar, spabuffé, kanske en middagsfika eller bara en vanlig kväll i restaurangen. Studentbaler och större beställningar är sådant vi ofta jobbar med vilket alltid är roligt! Att lyckas med ett stort sällskap är bra mycket svårare än vad man kanske kan tro då det är en lång kommunikationskedja som måste kunna samarbeta och få allting att klaffa. Det är viktigt att alla avdelningar går igenom noggrant med varandra hur upplägget ska vara och vad som kan ske om gästens förväntan kontra kök/restaurang/reception inte uppfylls, och att alltid ha en lösning!

Just nu sitter jag och filar på vår nya á la Carte meny. Hjort, lamm, torsk, choklad och frukttryffel.. Det finns så många möjligheter och vi får se vad det blir, den 10:e Januari smäller det i allafall i gång med den. Kom ihåg att boka bord!

Må väl!
MarieKanske något av detta kommer finnas på den nya menyn?


julen i bilder

Man säger ju att en bild säger mer än tusen ord. Här kommer en fullvärdig roman!


Spelmän klädda i Leksandsdräkt välkomnade våra julgäster

Täpp Lars med familj var julvärdar

Julbeprydd lobby

Sillbåten med ca 20 sorters sill vart en stor succé på vårt julbord

Julbordet

Detta täcker bara det kallskurna!

Vissa tog det lugnt i Salongen medan barnen fick besök

Tomten!

En uppskattad, och efterlängtad, julklappsutdelningTre generationer firar jul tillsammans

Idol-Tilda underhöll på kvällen

Vi fick en riktigt vit och vacker jul

god fortsättning!Nu är julen
förbi och våra julgäster har checkat ut med stora leenden och glada kommentarer som "ett minne för livet" och "barnbarnen kommer aldrig glömma detta". Härligt att höra, precis så som vi vill att det ska vara!

Vad hände här på hotellet då...

På julafton hade vi efter frukost en guidad promenad runt i byn för de som ville. På grund av kylan började vi inomhus med lite berättelser om Tällberg följt av att gästerna fick dela upp sig i två grupper. Den ena för dem som ville gå en kortare runda kring hotellet och den andra för dem som trotsade de -25 graderna och ville gå en längre sväng runt Holens gammelgård och Klockargårdens hemslöjd. Trots kylan vart det en riktigt mysig promenad och det var roligt att så många deltog. Klockan 13 öppnades dörrarna in till restaurangen och det var tid för vårt stora, mycket uppskattade, julbord! Köttbullar, korvar, jansson. 20 sorters sill, dovhjortsfiol, rödbetssallad. Julskinka och gravlax. Ja, alla måsten och mer därtill var uppdukat. Bilder kommer. Två timmar senare var det dags för Kalle Anka och hans vänner. För många den starkaste av alla jultraditioner och ja, vad är egentligen en jul utan Kalle Anka och ljuständningen i SVT..? Efter Kalle kom, för många små äntligen, Tomten och barnen tog med sig de vuxna och satte sig tillsammans och väntade på julklappsutdelningen skulle börja.

På juldagen var det många som tog sig upp riktigt tidigt och samlades i frukostmatsalen redan kl 04,30 för att äta saffransbullar och dricka glögg. En timma senare åkte de tillsammans i vår förbeställda buss in till Leksands kyrka för att delta vid årets julotta. Juldagen bjöd också på slädtur med häst för de som anmält sig. Turen tog dem från ångbåtsbryggan i byn och vidare längs strandvägen så de fick se vackra Tällberg i all dess vinterprakt! Tyvärr var temperaturen inte riktigt med oss och det var några som valde att stanna inne, dock var dem som åkte otroligt nöjda och eldkorgar var uppställda längs vägen där de kunde värma sig.

Ja, nog har vi haft en vit jul i år och jag hoppas att ni alla haft en lika mysig juletid som vi!

GOD FORTSÄTTNING!

från oss alla....Dan' före dopparedan'


Julbeklädd lobby

Idag är det
en stor ankomstdag för oss då vi är fullbokade inför julen. De flammande marschallerna är tända, brasorna sprakande härligt och de första förväntansfulla gästerna har redan ankommit. Julmusikens sköna toner strömmar ut från högtalarna och spelmanslaget som ska spela i lobbyn vid 17 är här, lyssnar man noga kan man höra hur de värmer upp i lokalen bergsäng. I vår stora danslokal Hjortnäs är förbredelserna inför kvällen i fullgång då det är där vi om en stund kommer ha välkomstglögg och information inför julens alla aktiviteter. 18:30 serveras kvällens 3-rätters middag och vid 20-tiden är det dags för barnens favorit; pyssel och dans kring granen som vi klätt tillsammans. För de äldre är det underhållning och uppesittarkväll. Julstämningen är på topp och känslan av ett riktigt gammeldags julfirande har äntligen infunnit sig.

Och hon sa ja!


Solleröstugan, där han gick ner på knä och hon sa Ja!

Igår hade vi ett frieri på här hotellet, så vackert! Först åt paret en romantisk 2-rätters middag i matsalen och senare då de var klara där tog mannen med sin tjej in till Solleröstugan. Vi hade innan de gick dit hjälpt honom lägga ut rosor och rosblad på borden, tänt levande ljus och satt på musik med Sarah Dawn Finer - Kärleksvisan. Och det var där det sedan skedde, han gick ner på knä friade och hon sa Ja! Så Underbart.


Jag ska älska dig så som du är
Och jag vill ge dig allting jag har
Så låt mig få bära dig när hoppet sviker
Du betyder allt för mig
Var inte rädd, jag står bredvid dig
För du betyder allt för mig

Sarah Dawn Finer
Kärleksvisan


En hälsning från Anneli på konferensen


Kåta från Hälsingekåtan som vi kommer använda oss av i Januari


Här kommer en sammanställning av förra veckans aktiviteter.

Jag började veckan med kundbesök från Roche som ska ha konferens hos oss i Januari. Det är massor att planera och under mötet kom Lasse och Oscar från Lugnets Äventyr förbi för att gå igenom de uteaktiviter de ska hålla i med temat vildmark. Aktiviterna kommer hållas bland annat i en stor kåta från Hälsingekåtan med eldar, långbord och renfällar. De kommer även ha trubaduren Roger Zakrisson där, klädd i vargpäls. Middagsbuffén de arrangerar kommer serveras från två stora muurikkor som är en typ av samisk stekhäll och används över öppen eld. Spännande! Vi håller tummarna för lagom med snö och kyla och en hög feststämning! Dag två blir något lugnare med biokväll i vår matsal med storbildsskärm, popcornmaskiner och hamburgerbuffé. Konferensens sista dag kommer avslutas med ett härligt nyårsfirande med 4-rätters middag och ett sprakande fyrverkeri. Mellan alla aktiviteter kommer de självklart också ha en massa konfererande. Jag tror detta kommer bli ett toppen event!

Under tisdagen hade jag ytterligare kundbesök och visning av hotellet och på onsdagen packade jag hyrbilen och drog till Sandviken/Sandvik Coromant på ett kundevent tillsammans med Svenska Möten. Vi var åtta anläggningar som var och en presenterade oss för ett 30-tal konferensköpare på Sandvik där de hade dukat upp ett minijulgottebord med läckerheter från våra anläggningar. Vårt bidrag var hemmagjorda saffransskorpor som dagen till ära var spritsade med en choklad- och glöggkräm. En riktig hit! Torsdagen, ja då var det dags för en kontorsdag och ett försök till att komma ikapp med veckan -  jag hann med det och även en presentation av ett videokonferensprogram som vi ska börja använda oss av som verkar kanon! Perfekt. Och sen var det Fredag och det var tänkt att jag skulle bege mig till Örebro på ytterligare ett kundevent men blev genomförkyld! Började redan på torsdagskvällen och då jag vaknade fredag morgon var det kört så det vart till att avboka och bädda ner mig.. Trist, men dessvärre så det kan bli.

Så det var min vecka – nu börjar nedräkningen inför jul!


Påväg hem från ett kundevent

För dig som redan tröttnat på glöggen...

...kommer här ett jättegott recept på Österrikisk Gluhwein som är veckans tips!

Du behöver:
1 flaska gott rött vin
1 dl råsocker (har du inte råsocker går det bra med vanligt strösocker)
1 citron, skal och juice
2 kanelstänger
4 nejlikor
2 lagerblad
2 kardemumma kärnor


Så här gör du:
Lägg i alla ingreedienser i en tjockbottnad kastrull. Rör runt i början för att smälta sockret. Värm nu blandningen på svag värme och låt det stå i ca en timme - det ska aldrig koka, bara ånga lätt.

Sila av och servera i små glögg koppar, det går också bra att spetsa med lite cognac eller rom om du så önskar.

Hoppas det smakar!

En hälsning från Lollo”Ta vara på ditt liv för nu är det din stund på jorden”

-Citat Vilhelm Moberg

Välkommen till oss här kan du både vila, promenera och motionera.
Hotel Dalecarlia är en oas i dessa bygder med mycket mat och julebrygder.
Efter jäkt och stress i var affär, juletid det åter är.
Ge dig själv tid för reflektion och rekreation,
en promenad och frisk luft det är Sunt förnuft!

/Lollo

Vinnaren av rimtävlingenVinnaren till vår rimtävling är Herman Karlsson från Tranås. Ett presentkort på en frukost för två kommer snart på posten. Grattis!

Här är vinnar rimmet;

"Ni kan njuta av livet i vårt fina spa.
Få underbar frukost med utsikt var da.
Konferéns och boende i lefflers svit
för att sedan gå till pianobaren och lyssna på en bit
njut av en slädtur i skenet från en fackla
kom hem utvilad och vardagens problem du kan tackla
eller ta en simmtur i siljans fina vatten
god jul och gott nytt år, nu lyfter jag på hatten"

Rimtävlingen är avslutad

Nu är vår julrimstävling avslutad. Tusen tack för alla era fina och roliga bidrag! Nu ska vi sätta oss och läsa igenom alla rim och senare under dagen kommer vinnaren tillkännages. Stay tuned!

Josefin Sundh

Hallå!

Jag heter Josefin Sundh och går mitt sista år på SCoTT, Swedish College of Travel & Tourism, i Orsa. Världens bästa utbildning om man är inne på hälsa och tycker om att jobba med människor! Just nu har jag praktik på Dalecarlia Spa och jobbar med att förbättra mitt handlag inom olika kroppsbehandlingar och får här förmånen att arbeta med och lära mig Kerstin Florians underbara produkter. Den utbildningen jag har går genom SAFE internationellt licensierad träning vilket gör det till en bred utbildning och är en kvalitetsäkring som passar bra på Spats alla behandlingar.

Ha en skön och avslappnad jul!

Glöm inte bort vår rimtävling med chans att vinna ett presentkort på frukost för två! Sista dagen idag! 17/12. Lycka till!

Öppet hus & klappjakt

Idag har vi öppet hus och klappjakt på spat. Du har väl anmält dig? Mellan klockan 17-21 är dörrarna öppna, vi bjuder på kvällsbuffé och har förberett massa fina erbjudanden. Hoppas vi ses!

Glöm inte bort vår rimtävling som pågår t.o.m fredag 17/12 med chans att vinna ett presentkort på frukost för två! Lycka till!

Sveas chokladkola

Fick ett recept av en bekant i förra veckan och nu är det provat, super gott! Sveas chokladkola blir veckans tips!

Du behöver;
4 dl socker
1 dl sirap
¾ dl kakao
2 ½ dl grädde
1 msk vaniljsocker
1 msk smör


Så här gör du;
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Låt massan koka sakta under omrörning tills den vid kulprov är lagom hård och seg. Häll upp kolamassan på en väl smord plåt. Låt svalna. När kolan svalnat, den ska inte vara kall, skär du upp den i den i små fyrkantiga bitar, vilket inlindas i smörpapper eller kolapapper.

Voilá! Lätt som en plätt. Till chokladkolan gör du rätt i att dricka antingen en kopp julkaffe eller ett gott thé, finns att köpa bl.a på Presenta.

Glöm inte bort vår rimtävling som pågår t.o.m fredag 17/12 med chans att vinna ett presentkort på frukost för två! Lycka till!

Gårdagens Luciafirande i bilder


Duktiga elever, årskurs 5 och 6, från Tällbergs skola uppträder på hotellet

Lucia i år var Alva Back, här tillsammans med en av solisterna Lovisa Hedvall

Några bilder från
Tällbergs skolas Luciafirande som hölls här på hotellet igår. Lucia var Alva Back och solister var Lovisa Hedvall, Linda Stenman och Josefin Falk. Samma luciatåg gjorde även succé under vårt julbord förra veckan på lördagskvällen, totalt hade de 10 föreställningar. Duktiga tjejer och killar!

Glöm inte bort vår rimtävling som pågår t.o.m fredag 17/12 med chans att vinna ett presentkort på frukost för två! Lycka till!

Lucia

13e december idag och vi har redan hunnit med årets första lussetåg. Eleverna från Tällbergs skola var här imorse och hade sitt luciafirande. Så mysigt och de var jätte duktiga!

Men hörrni! Vad sägs om en rimtävling?
Den som skickar in det bästa julrimmet vinner en frukost för två här på hotellet. Värde 250:- Alla bidrag skickas med namn, mailadress och rim till receptionen@dalecarlia.se senast fredag 17/12

"Tomtegröt, skinka och sill - här finns allt och lite till!"

3e AdventDet börjar skymma
ute och brasorna är igång. Alldeles snart ska alla ljus tändas. Kvällens gäster har börjat ankomma och varje gång entrédörren öppnas kan man känna hur temperaturen sjuker. -16 grader just nu. Ganska mycket att göra idag, så det får bli ett längre inlägg imorgon!

Trevlig 3e Advent!

Ref. Blogg

Den 17-18/12 har vi ett erbjudande till alla er som läser vår blogg.

Övernattning, julbord och julshow med Balboas, pianobar och stor frukostbuffé
1095 sek/person, ordinariepris 1395 sek/person.


Kanonpris - vi vet! För mer info eller för bokning kan ni ringa 0247-89100 eller maila info@dalecarlia.se Det är först till kvarn som gäller och glöm inte att uppge referens "Blogg" för att få nyttja erbjudandet!
En hälsning från Jeanette


Lobbyn dagtid med utsikt över Siljan


Lobbyn kvällstid med tomtemor på sekatären

Julen står för
dörren och det pyntas på hotellet, här är utsikten från min arbetsplats. Rofylld… Brasan brinner hela dagarna då det är riktigt kallt och man har en underbar utsikt över Siljan. På kvällen höjs mysfaktorn och levandeljus tänds, brasan sprakar och julmusiken klingar stämningsfullt i bakgrunden. I fredags kläddes julgranarna i entrén och tomtemor hälsar gästerna välkomna på sekretären.


Jeanette,
Receptionist

Fikonchutney

Något som är riktigt enkelt att göra och svårt att misslyckas med är en fikonchutney.

Du behöver;
200 g torkade fikon
Saften från 1/2 pressad citron
1 1/2 dl vatten
2 msk grovhackade valnötter
1-2 msk maderia


Så här gör du;
Strimla fikonen och blanda sedan ihop med vattnet och citronsaften. Koka på svag värme i ca 10 minuter. Låt svalna. Rör ner de hackade nötterna och ha i maderian.

Klart! Passar alldeles utmärkt till en god camenbert eller t.ex Kvibille ädel. Ett bra kompliment till pepparkakorna om du redan börjar känna dig trött på dem.

En fullspäckad vecka

Jag ser med förväntan fram emot denna vecka. Det är så mycket som ska hända så jag vet knappt hur jag ska få ihop allt.

Idag får jag besök från Roche som ska vara här nästan en hel vecka i januari och ha massor av roliga event. Inför detta ska jag visa anläggningen och vi ska tillsammans detaljplanera deras konferens. Ska bli så kul att få visa Tällberg och vårt fina hotell och jag hoppas att solen även kommer titta fram. Imorgon kommer Mockfjärds hit, också på visning och planering. Dem är ett jättegäng på 300+ personer så det krävs endel för att samordna alla dessa med konferens, luncher och middagar. På onsdag bär det av till Sandviken där Svenska Möten har bjudit in ett 30-tal konferensköpare från olika anläggningar på Sandvik för lite julmys, kommer bli kanontrevligt! Undra om man kanske ska ta svängen förbi IKEA och passa på att köpa det sista inför julen på hemvägen… Torsdag är tack och lov en kontorsdag då jag ska hinna med allt som jag normalt har en hel vecka på mig att hinna. Men det går nog det med! Och på fredag, då är det Örebro och ytterligare ett kundevent med Svenska Möten som hägrar.

Som ni ser, full fart! Precis som det ska vara! Ska ladda lurarna med en bra bok, det kommer bli några mil bilen denna vecka. Lovar att återkomma med uppföljning och förhoppningsvis även massa bilder!

Anneli

2a Advent


Utsikten från hotellet, isen har redan lagt sig på Siljan.

Tiden går fort
och det är redan dags att tända ljus nummer två på adventsljusstaken. Idag visar termometern -14 grader och det gnistrar vackert ifrån snön som tynger ner trädens grenar. Isen har redan lagt sig på sjön Siljan och det är, enligt många, rekordtidigt! Inom några dagar kan det bli dags att ta säsongens första tur med långfärdsskridskorna, alltid lika roligt. Men tills dess njuter vi av värmen från brasan inne på hotellet.

Hoppas ni alla har en fin söndag!
Glögg RoyalLagom till helgen kan det vara kul med ett drinktips. En glögg royal är super enkel att fixa och fungerar lika bra till tjejmiddagen som till julbordet. Du behöver tre saker. Ett glas, med fördel champagneglas, en flaska mousserande vin/champagne och en flaska röd glögg. Det enda du behöver göra sen är att blanda i glöggen i bubblet, mumma! Smakar gott även alkoholfri!

Trevlig Helg!

Våra JulbockarMånga av våra
gäster har uppmärksammat och berömt de fina julbockarna som står utanför vår entré. Kul! Det är duktiga Karin Stigsdotter som ligger bakom dem.


Alexander Winther


Alexander Winther

Hej, Alex här!


Som nattportier får man se och göra allt möjligt och jag anser att jag har ett mycket omväxlande och brett jobb. Vid varje pass träffar jag nya ansikten och leenden och i och med att jag jobbar natt får jag ofta vara med om och se saker som många andra inte får. (Ni vet väl att det är på nätterna de mest spännande sakerna händer!) Den mening jag oftast säger till gästerna en bit in på arbetspasset, då jag fortfarande har flertalet timmar kvar att jobba, är godnatt och sov gott!

På fritiden tycker jag om att fotografera och mycket av min lediga tid går åt just till att fota och sedan redigera de bilder jag tagit. Ofta tar jag med mig kameran till jobbet och innan jag påbörjar mitt pass tar jag tillfället i akt och tar bilder på den fina naturen utanför hotellet. Många av mina bilder kan ni hitta här.

Hoppas vi ses!

RSS 2.0