Petra Schwarzenberger


Petra Schwarzenberger, Restaurangansvarig och sommelier.

Ansvarig för alla de goda drycker som serveras på hotellet är Petra Schwarzenberger.
Petra arbetar med att ge gästerna en bredsida av intryck i valet av dryck och vill ha så många olika druvsorter och länder som möjligt representerade på Dalecarlias vinlista. Gärna ovanliga druvor från välkända vinländer.

Här följer en intervju med Petra om hennes jobb som sommelier;

Hur arbetar ni med merförsäljning?
- Vi utbildar personalen tillsammans med leverantörerna och har även säljtävlingar då och då. En säljtävling kan gå ut på att sälja mest dessertvin på en kväll. Personalen tycker det är roligt och peppande.

Vilket är ditt favoritvin att arbeta med?
- Rieslingviner, de är ofta goda och användbara. De passar till så mycket, även lättare köttdetaljer om man inte väljer de sötaste varianterna.

Vad ser du för tendenser när det gäller vindrickande?
- Det tar ju alltid lite tid innan trender från storstan når oss. Just nu har många av våra gäster fått upp ögonen för Malbec-druvan. Annars tycker jag att det verkar som de klassiska vinerna från de klassiska områdena börjar få ett uppsving, t ex Rioja-vinerna som är på väg tillbaka, det är skoj!

Ibland kommer dock ambitionen att presentera en spännvidd av viner på kollisionskurs med platsbristen, en alltför välkänd realitet för alla vinälskare. Petra berättar;
- Vi har 70-80 viner på listan och de byts ut titt som tätt. Listan är väldigt levande, det måste den vara om man vill presentera en bredd. Jag försöker ha viner från de flesta regioner i de stora vinländerna. Jag vill att de ska skilja sig åt så att det går att upptäcka variationerna mellan regionerna.

Koncentrerar ni er på ett visst prisspann?
- Vi har några exklusiva varianter, men de flesta flaskorna ligger på 80-120 kroner i inköp. Det är inom den prisgruppen det handlas mest. Jag strävar alltid efter att hitta viner som smakar mer än vad de kostar och jobbar gärna med mindre producenter även som vi har viner från "jättarna" också.

Ni har över 15 sorters öl, säljer ni öl på samma sätt som ni säljer vin?
- Ja, de senaste åren har det varit en stor efterfråga på öl. Det är många som vill lägga en extra slant på ölen till maten. Vi säljer faktiskt av alla sorter och ölsortimentet hålls levande på samma sätt som vinlistan. Från och med i vår kommer vi även att rekommendera en ölsort till varje rätt på à la carte-menyn, precis som vi gör med vin.

Som avslut delar Petra med sig av fyra personliga Rieslingfavoriter i sortimentet;

*Trimbach Riesling,
100% Riesling. Torr, ung och mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, citrus och mineral. Ett utmärkt matvin som kommer att utvecka det bästa hos flertalet fiskrätter, skaldjur och getostar.
Vnr. 605707

*Dopff & Irion Riesling,
Torr och ren med behaglig kryddig ton. Passar till fisk, skaldjur, ljusare kött, kronärtskocka och sparris.
Vnr. 601124

*Geil Riesling Trocken,
Druva Riesling. Medelfyllig, koncentrerad och mycket Rieslingtypisk smak med inslag av söta, gröna äpplen, papaya och blommiga citrustoner. Fruktig finish med hög druvmognad och frisk syra. Passar till fisk- och skaldjursrätter, gärna med asiatiska förtecken. Skruvkork.
Vnr. 607545

*Christmann Riesling Trocken,
Producent Christmann. Druva 100% Riesling. Torr, frisk, ren och elegant Riesling med mineralkaraktär. Passar till smårätter av fisk och skaldjur, kryddstark mat av kyckling och fisk.
Vnr. 607057


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0