Gong Bao Ji Ding,

Oj vad veckorna går fort, det är svårt att förstå att det redan är Fredag igen. Som veckans tips kommer vi idag dela med oss av ett recept på en jätte god Kinesisk rätt från Sichuan-provinsen i södra Kina som är mest känd för sin heta mat där chili, vitlök och sichuanpeppar är de mest framträdande kryddorna.



Du behöver;
400 g kycklingfilé
4 msk majs- eller jordnötsolja
4-5 torkade chilifrukter (helst kinesiska)
2 vitlöksklyftor, skalade och skivade
4-6 tunna skivor ingefära
15 cm purjolök eller 3 salladslökar
1 dl jordnötter, helst osaltade
Till marinaden;
1/2 tsk salt
2 tsk ljus sojasås
2 tsk halvtorr sherry
1 tsk majsena
1 msk äggvita, lätt vispad
Till såsen;
1 msk mörk sojasås
2 tsk ris- eller vitvinsvinäger
2 tsk socker
1 1/2 tsk majsena
6 msk klar buljong, t.ex grönsaks- eller kycklingbuljong.


Så här gör du;
Skär kycklingfiléerna i 1 cm stora kuber och lägg i en skål. Gör i ordning marinaden och tillsätt den till kycklingköttet och rör runt. Låt stå och marinera 15-30 minuter. Gör i ordning såsen i en annan skål och rör om väl. Skär vitlök och ingefära och lägg i en separat skål och skär upp löken i strimlor. Hetta upp olja i en wok eller gryta på högsta värme och lägg i de torkade chilifrukterna, ingefäran och vitlöken. Rör om tills de avger en god doft. Tillsätt kycklingbitarna och stek dem vita. Tillsätt purjolöken och rör om i woken/grytan ca 1 min och häll sedan i den väl rörda såsen och fortsätt röra tills den börjar tjockna. Ha i jordnötterna och rör om.
Färdigt! Servera med kokt vitt ris.


TREVLIG HELG!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0