Tom Yum soppa

Nu i förkylningstider så är vi många som gör det vi kan för att hålla den envisa influensan borta. Vi äter c-vitaminer, dricker ginsengthé, och drar halsduken runt halsen ett extra varv för att hålla ute kylan... Idag tänkte jag tipsa om en enkel Thailändsk maträtt som dessutom bra för bihålerna på grund av dess mix av syra, sälta och hetta!

Du behöver;
1 stor bit krossad eller skivad galangal
1-2 ångkrossat citrongräs (ångkrossar gör du själv), diagonalt skurna om möjligt
2 kaffirlime blad.
1-2 krossade charlottenlökar
5-6 lätt krossade starka chillifrukter (är du känslig för stark mat kan du minska antalet chillis)
1,5 skaldjurs- eller kyckling buljong, blandas ut med 7 dl vatten
6 st stora tigerräkor (scampi)
200 gram shitakesvamp, går att byta ut mot annan svamp eller grönsak
1/2 skivad tomat
Korianderblad efter smak
1/2 tsk salt
1/2 tsk fisksås
1-2 msk lime juice

Så här gör du;
Börja med att skala räkorna och sätt på en kastrull med vatten och buljongen. När vattnet kokar har du i galangal, citrongräs, chilli och charlottenlök. Dela sedan kaffirlimebladen och tillsätt dem tillsammans med salt, svamp (alt. annan grönsak), tomat och räkor och låt koka tills räkorna är färdiga. Ta av kastrullen från plattan och ha i korianderblad, lime juice och fisksås. Voilá!

Enkelt, nyttigt, bra mot förkylning och super gott!
Smaklig spis.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0